Idealne pierniczki świąteczne – wegańskie i bezglutenowe

Poprzedni przepis na pierniczki mógł nie odpowiadać każdemu dlatego przychodzę do Ciebie z kolejnym. Tym razem na mięciutkie i delikatne pierniczki. Wyszły naprawdę idealne. Smakiem nie różnią się praktycznie od tych tradycyjnych. Zostały nawet zaakceptowane przez niewegańska część mojej rodziny, więc myślę, że odniosłam sukces :).

Czas przygotowania: 2h
Porcje: 20-30 ciastek

Składniki:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
12 suszonych daktyli
200 ml cieplej wody
4 łyżki słodkiego syropu np. klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180’C. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na około 10 min. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj zmielone pestki słonecznika i zmielone siemię lniane. następnie do suchych składników dodaj sodę, sól i przyprawy. wszystko wymieszaj. Gdy daktyle się namoczą zblenduj je razem z wodą. Do suchych składników dodaj zblendowane daktyle, olej kokosowy i syrop. Całość wyrób na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na minimum 15 min, aby stwardniało. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na około 2-3 mm i wykrawaj pierniczki. Ciastka piecz na blaszce posmarowanej olejem kokosowym przez około 15 min. Smacznego 🙂

Idealne pierniczki świateczne - wegańskie i bezglutenowe (26)Idealne pierniczki świateczne - wegańskie i bezglutenowe (36)Idealne pierniczki świateczne - wegańskie i bezglutenowe (13)Idealne pierniczki świateczne - wegańskie i bezglutenowe (39)Idealne pierniczki świateczne - wegańskie i bezglutenowe (31)