Pierniczki świąteczne – wegańskie i bezglutenowe

Zbliżają się święta więc czas zabrać się z pieczenie i dekorowanie pierniczków. Moje wyszły bardzo aromatyczne i chrupiące, takie jakie lubię najbardziej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Jeżeli jednak nie przepadasz za twardymi i chrupiącymi pierniczkami nie ma się co martwić. Już za nie długo pojawi się przepis również na te puszyste i mięciutkie :).

Czas przygotowania: 2h
Porcje: 20-30 ciastek

Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
9 łyżek wody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
5 łyżek cukru pudru*

* Przy tej ilości cukru pierniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli wolisz słodsze wypieki to dodaj więcej cukru.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 180’C. Do siemienia lnianego dodaj całą wodę i wymieszaj, a następnie odstaw na chwilę do zgęstnienia. W tym czasie do miski wsyp mąkę, przyprawy, kakao oraz cukier i wymieszaj. Do suchych składników dodaj olej i siemię lniane i wszystko wygniataj przez kilka minut, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto będzie gotowe wstaw je do lodówki na co najmniej 1 h. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Jeśli chcesz aby pierniczki były bardzo chrupiące ciast powinno mieć około 2 mm grubości, a jeśli chcesz aby pierniczki były bardziej miękkie to może być to grubość nawet 5 mm. Z cista wykrawaj pierniczki i układaj na blaszce do pieczenia. Piecz w 180’C przez około 20-30 min, w zależności od grubości pierniczków. Smacznego 🙂

 Wegańskie i bezglutenowe pierniczki świąteczne (23)Wegańskie i bezglutenowe pierniczki świąteczne (32)Wegańskie i bezglutenowe pierniczki świąteczne (25)