Tarta z kremem jaglanym i malinami

Od dawna chciałam zrobić jakieś niesamowite ciasto, które zrobiłoby wrażenie na wszystkich którzy nie są weganami. Gdy przeglądałam przepisy wydawało mi się, że wszystkie są bardzo skomplikowane. Postanowiłam więc wymyślić sobie przepis sama. Dopiero teraz zdaję sobie sprawę, że wygląda on tak samo bardzo skomplikowanie jaki inne. Mogę jednak obiecać, że trudny wcale nie jest, a ciasto warto zrobić bo jest przepyszne.

Czas przygotowania: 1h + minimum 1h chłodzenia w lodówce
Porcje: forma o średnicy 25 cm

Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej
2 łyżki delikatnego oleju np. kokosowego*
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
woda
4-6 łyżek słodkiego syropu
1/2 szklanki daktyli
1 szklanka pestek słonecznika (można użyć innych pestek lub orzechów)
1 szklanka malin (lub innych owoców, mogą być mrożone)

*gdy użyjesz olej kokosowy będzie wyczuwalny smak kokosa w cieście, a nie wszystkim to odpowiada

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie przez około 20 min. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Następnie zalej ją 1 i 1/2 szklanką wody, dodaj olej, sok z cytryny oraz sól. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. W czasie gdy kasza się gotuje zmiel pestki słonecznika, z daktyli wylej wodę i zblenduj je, a następnie połącz pestki z daktylami i wyrób kleiste ciasto. Powstałym ciastem wyłóż spód formy. Gdy kasza się ugotuje i będzie bardzo miękka odstaw ją na chwilę do ostygnięcia. Następnie dodaj do kaszy syrop i pół szklanki wody i zblenduj na gładką masę. Masa ma przypominać w konsystencji budyń, a jeśli jest za gęsta możesz dodać trochę wody. Krem jaglany wyłóż na spód od tarty i włóż tartę do lodówki na minimum 1 godzinę do zastygnięcia. Po tym czasie rozgnieć maliny widelcem lub zblenduj i wyłóż na samą górę tarty. Smacznego 🙂

Tarta z kremem jaglanym_5Tarta z kremem jaglanym_4Tarta z kremem jaglanym_1