Najszybsze wegańskie naleśniki gryczane

Naleśniki to super opcja na śniadanie z bliskimi. Po przejściu na weganizm nie mogłam znaleźć idealnego przepisu, który byłby niezawodny i nie zajmował zbyt wile czasu. najpierw próbowałam robić naleśniki z kaszy jaglanej, ale bez dodania jajka byłe bardzo kruche i niezbyt smaczne. Po jakimś czasie odkryłam mąkę gryczaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Prawie wszystko co postanowię z niej zrobić wychodzi a już w szczególności naleśniki. Z początku nie wszyscy moi bliscy byli zachwyceni pomysłem robienia naleśników z innej mąki niż pszenna, ale zmieniło się to od razu gdy spróbowali jak smakują te z mąki gryczanej.

Czas przygotowania: 15-20 min
Porcje: 10 naleśników

Składniki:

3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej wodę i wszystko wymieszaj na gładką masę. Patelnię rozgrzej, a następnie nakładaj na nią masę łyżką. Ja smażę bez tłuszczu na dobrej patelni i naleśniki nie przywierają. Jeśli masz patelnię do której łatwo będą przywierać to użyj tłuszczu do smażenia np. oleju kokosowego. Naleśniki smaż po 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu. Smacznego 🙂

IMG_4908

IMG_4924IMG_4921IMG_4930IMG_4935