Ciasteczka dyniowe – wegańska i bezglutenowa pyszność

Dynia to hit w mojej kuchnie w okresie jesiennym i wczesno zimowym. Z racji, że większość warzyw już się skończył to dynia robi furorę. Można ją dodać wszędzie, począwszy od owsianki na śniadanie, poprzez zupę na obiad , a skończywszy na deserze w postaci ciastek dyniowych. Ciasteczka te są fenomenalne. Najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu gdy są jeszcze delikatnie ciepłe. Wtedy są chrupiące z zewnątrz, a ich środek rozpływa się w ustach. Sam sprawdź!

Czas przygotowania: 1h
Porcje: 25 ciastek

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru (lub innego słodziku)
3 łyżki kakao lub karobu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka startej dyni
1/2 szklanki startego jabłka
1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 180’C. Dynię umyj, rozkrój i wyciągnij gniazdo z pestkami łyżką. Następnie obierz ją ze skórki i zetrzyj na średnich oczkach tarki, w taki sam sposób postępuj z jabłkami. Do owoców dodaj olej oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, cynamon oraz sodę i wymieszaj. Połącz składniki z obu misek i wymieszaj tak aby wszystko się połączyło. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj olejem i wykładaj na nią masę łyżką. Ciasteczka piecz przez 20-30 minut w 180’C. Po tym czasie możesz wystudzić ciasteczka i wtedy staną się bardziej kruche lub jeść na “średnio ciepło” tak jak ja najbardziej lubię. Wtedy są kruche i chrupiące z zewnątrz i mięciutki w środku. Smacznego 🙂

IMG_4872IMG_4887IMG_4875