Barszcz czerwony

Czy istnieje smaczniejsza zupa na świecie niż BARSZCZ? Moim zdaniem nie, uwielbiam barszcz pod każdą postacią. Nie ważne jak został wykonany i przez kogo na 99% będzie mi smakował. Oczywiście nie jest tak, że każdy uważam za tak samo pyszny, mam swojego faworyta.

Czas przygotowania: 1h
Porcje: 10-12

Składniki:

2-3 duże buraki
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 litra zakwasu buraczanego
Ziele angielskie
Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywa pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Umieść składniki w garnku i zalej wodą tak aby minimalnie pokryła warzywa. Dorzuć ziele angielskie i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 min, do momentu gdy warzywa będą miękkie. Do garnka wlej zakwas buraczany i podgotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego 🙂

Barszcz czerwony (2)